Kadınlarda miyom problemiyle ilgili bilgiler veren Özel Esentepe Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Bölümü’nden Op. Dr. Merve Seyfi, “Rahimde miyom oluşumu, çoğunlukla hormon bozukluğundan dolayı ortaya çıkıyor. Özellikle progesteron ve östrojen hormonlarının düzensizliği miyomlara sebebiyet verebilir. Buna ek olarak, genetik faktörler de miyom oluşumunu tetikleyebilmektedir” dedi.
RUTİN JİNEKOLOJİK MUAYENE ŞART
Miyomların çoğu zaman bir belirti vermediğini vurgulayan Op. Dr. Merve Seyfi, “Bazı hastalarda yoğun kanamalar, ağrılı adet dönemi, ağrılı cinsel birleşme ve sırt ağrısı meydana gelebilmektedir. Miyomun boyutuna bağlı olarak, mesaneye baskı uygulaması sebebiyle mesane problemleri ortaya çıkabilir. Ayrıca miyom iç yüzeyinden gelişen miyom, gebeliğe engel olabilmektedir. Miyomların çoğu zaman bir belirti vermemesi sebebiyle düzenli rutin jinekolojik muayeneler şarttır” şeklinde konuştu.
TEDAVİSİ MÜMKÜN
Miyom tedavisi hakkında da açıklamalarda bulunan Dr. Merve Seyfi, “Miyom herhangi bir belirti vermez ve hastalarda şikayetlere yol açmaz ise tedavi gerektirmemekle birlikte belirli aralıklarla takip edilir” dedi.
Belirtilere sebep olan miyomların genellikle cerrahi operasyon yardımıyla tedavi edildiğini söyleyen Seyfi şöyle devam etti: “Miyom ameliyatları için iki seçenek bulunur. Birincisi yalnızca miyomun kendisinin çıkarılması, ikinci seçenek miyom ile birlikte rahmin de alınması. Eğer kişi çocuk sahibi olmayı planlıyorsa ikinci seçenek söz konusu olmamaktadır.”
FARKLI AMELİYAT SEÇENEKLERİ MEVCUT
Miyomların tedavisinde farklı ameliyat seçeneklerinin olduğuna dikkat çeken Op. Dr. Merve Seyfi, “Rahim iç yüzeyinden gelişen miyomlar, vajinal yoldan girilerek çıkarılır. Eğer miyom 4-5 cm’den büyük bir boyutta ise kapalı ameliyat yardımıyla laparoskopik veya robotik cerrahi uygulanır. Çok büyük boyutta bir miyom söz Bahis Siteleri konusu ise açık cerrahi tercih edilmektedir” şeklinde konuştu.