Bebeklerdeki gaz sancısının 3 haftalıktan itibaren başlayabildiğini ve zaman zaman 1 yaşına kadar devam ettiğini belirten Uzm. Dr. Süleyman Alioğlu, “infantil kolik, bir sebep olmaksızın 3-5 dakika süren ataklar halinde, özellikle akşam saatlerinde görülen ani, aşırı tiz ağlamalar şeklindedir. Bebek sakinken ani tiz bir çığlık atarak susturulamaz bir şekilde ağlamaya başlar. Akabinde bacaklarını karnına çeker, yüzü kızarır, kendini ve ellerini sıkar saatlerce susturulamaz şekilde ağlar. Bu ağlamalar çoğunlukla gaz çıkartıncaya kadar sürer” dedi.
Gaz sancısının bir hastalık olmamasında rağmen dikkatle takip edilmesi gereken bir durum olduğunu ifade eden Uzm. Dr. Süleyman Alioğlu, “Burada dikkat edilecek husus kolik ağrısını Sultanbet taklit edecek ciddi hastalıklar olabilir. Bu nedenle bu durumun gaz sancısı olduğuna, altında başka bir neden olup olmadığına ilgili hekiminiz karar vermelidir. Bebeğin büyüme ve gelişmesinin normal olması, fiziki muayenede bir sorunla karşılaşılmaması yani doktorunuzun başka bir hastalık olmadığına karar vermesi en önemli tanı kriteridir. Altta yatan bir hastalık varsa tedavi edilir, yoksa gaz sancısına yönelik rahatlatıcı önerilerde bulunulur” şeklinde konuştu.
BEBEKLERDE GAZ SANCISINA KARŞI ÖNERİLER
Bebeklerde gaz sancısına karşı önerilerde de buluna Özel MEDICABIL Hastanesi Çocuk sağlığı ve hastalıkları uzmanı Uzm. Dr. Süleyman Alioğlu şunları söyledi:
“Çocuk doğru pozisyonda emzirilmelidir, anne sütü ile beslenme döneminde annenin bitkisel çay (rezene, anason vb) tüketmesi bebeği rahatlacı olabilir, gaz sancısı sırasında bebeğin karnına, vücuduna yumuşak masajlar uygulanabilir. Bu arada anne stresten, sigara ve gaz yapıcı besinlerden uzak durmalıdır.”