Kadın çiftçilerin sorunları araştırılsın

GÜNDEM

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Bursa Milletvekili Lale Karabıyık, Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne sunduğu Meclis Araştırma önergesi ile ülke ekonomisine ve ailelerinin geçimine maddi ve manevi destek olan, tarlasında, bahçesinde, gece gündüz demeden üreterek evine ve ülkemize destek olan kadın çiftçilerin ve kırsal kadınların sorunlarının araştırılmasını istedi.

Tarımda çalışan ve üretimin her aşamasında büyük rol oynayan çiftçi kadınların, eş zamanlı olarak annelik görevlerini, çocuklarının bakım ve gelişimin sorumluluğunu üstlendiğini hatırlatan Karabıyık, “Tarımsal işgücünün en önemli kaynağını oluşturan, Dünya’da ve Türkiye'de tarımsal üretimin Matadorbet ve kırsal hayatın sürekliliğinin sağlanmasında önemli bir role sahip olan kırsal alanda yaşayan kadınlar, evde çocuğunu, tarlada sebzesini büyütmektedir. Bugün yaklaşık 3 milyon kadın, ev işlerini yönetmekte ve evde üretim yapmakta, aynı zamanda tarımda çalışarak tarımsal üretime ve ülke ekonomisine katkıda bulunmaktadır. Buna rağmen, tarımda çalışan kadınların yüzde Tempobet 80'i ücretsiz aile işçisiyken, sadece yüzde 10'u kendi hesabına çalıştığı dikkat çekmektedir” dedi.

TARIM SEKTÖRÜNDE YAŞANAN SORUNLAR GÖZ ARDI EDİLMESİN!

Türkiye'de halen tarımda çalışanların neredeyse yarısı deneme bonusu kadın olduğunu, ülke genelinde işgücüne katılanların da yüzde 67’sini de kadın çiftçiler oluşturduğunu hatırlatan CHP’li vekil, “Kırsal alanda istihdam edilen kadınların yüzde 95'i tarımda yer almaktadır. Tempobet Yani, kırsal alandaki kadınların neredeyse tamamı tarımda istihdam edilmektedir. Kırsal bölgelerdeki yoksulluk oranlarının kentlerden daha yüksek olduğu düşünüldüğünde, üretimde ve ülkenin kalkınmasında bu kadar önemli görevler üstelenen kadınların maalesef yoksulluk çektiğini, eğitim ve sağlık hizmetleri gibi hizmetlere ve su da dahil olmak üzere altyapı hizmetlerine erişim sorunu yaşadığı, iş yüklerinin giderek ağırlaşmasına rağmen, emeklerinin karşılığını alamadığı unutulmamalıdır. Kırsal kesimdeki kadınların durumunu iyileştirmek, ihtiyaçlarının çözümü için çalışmak ve kadınların siyasal ve sosyo-ekonomik alanda güçlenmesini sağlamak hedefi bu nedenle oldukça önemlidir” açıklamasında bulundu.

Koronavirüs önlemleri kapsamında açıklanan ekonomi paketinde tarım sektörünün unutulduğuna dikkat çeken Lale Karabıyık, “Tarım alanında gelişime ve ülke ekonomisine destek olan kadın çiftçilerimizin ve kırsal kadınların sorunlarının araştırılmalı, tarım sektöründe yaşanan sorunlar göz ardı edilmemelidir” sözleriyle açıklamasını tamamladı.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.