KAGİDER’in (Türkiye Kadın Girişimciler Derneği), ‘Dijital Sohbetler’ buluşmalarının son etkinliği “Cesaret Veren Kadınlar” başlığıyla gerçekleşti. Açılış konuşmasını KAGİDER Başkanı Emine Erdem’in yaptığı panelin moderatörlüğünü gazeteci Şelale Kadak üstlendi. Garanti BBVA Genel Müdür Yardımcı Sibel Kaya ve Ekonomist Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Talip Yılmaz’ın da söz aldığı panelde Türkiye’nin kadın Girişimcisi Yarışması 2020 yılı Türkiye’nin Kadın Girişimcisi birincileri Filiz Akkaş ve Pelin Özkal, Türkiye’nin Yöresinde Fark Yaratan Kadın Girişimcisi Ayşegül Abacı, Türkiye’nin Gelecek Vaat Eden Kadın Girişimcisi Begüm Esra Aytan ve Türkiye’nin Kadın Sosyal Girişimcisi Sadriye Görece bir araya gelerek yaptıkları konuşmalarla ve başarı öyküleriyle ilham verdiler.
EMINE ERDEM: ‘KADIN GIRIŞIMCILER GELECEĞE UMUTLA BAKIYOR’
KAGİDER Başkanı Emine Erdem, yaptığı açılış konuşmasında İstanbul Sözleşmesi’nin fesih kararından dönülmesi gerekliliğine şu sözlerle değindi: “Geçtiğimiz cuma akşamı ülkemiz 2011 yılında öncü olarak imzaladığı İstanbul Sözleşmesi’nden çekilme ve fesih kararı aldı. Bu karar hepimizde büyük bir üzüntü ve şaşkınlık yarattı. Kadınların girişimci olması için, ekonomiye katılması için öncelikle kendini güvende hissetmesi gereklidir. Bu karar, Türkiye’de toplumsal cinsiyet eşitliğini sağlama mücadelesine zarar vereceği gibi kadınların şiddete karşı bu zamana kadar kazandıkları yasal zemini de geriye doğru götüren bir adım olacaktır. Bu suçla etkin bir şekilde mücadele etmek devletimizin ve aslında hepimizin görevi olmalıdır.”
Erdem konuşmasında KAGİDER’in Ipsos işbirliğiyle hazırladığı ‘Pandemide Kadın Girişimciler’ raporu verilerine de dikkat çekti: “Küresel salgının kadın girişimcilere etkisine ilişkin yaptığımız anketten çıkan birkaç veriye dikkat çekmek isterim. Kadın girişimcilerin %76’sı salgında zorlandığını, %68’i ise iş hacimlerinin azaldığını, %30’u da 2020 yılını zararla kapattığını söylüyor. Öte yandan bu rapor kadın girişimcilerin her zaman geleceğe umutla baktığını, bu umudun kadınlarda kaybolmadığını, kadınların krizi fırsata çevirdiğini de gösteriyor. Her şeye rağmen kadınlar cesurlar ve birbirlerinden ilham alıyorlar. Bu nedenle toplumda kadının güçlendirilmesi için rol modellerin artması başarı ve başarısızlık hikâyelerinin daha fazla görünür olması gerekiyor.”
‘DÜNYADA IYI ŞEYLER KADINLAR SAYESINDE OLACAK’
Etkinliğin moderatörlüğünü üstlenen gazeteci Şelale Kadak Goldenbahis şöyle konuştu:
“Bu toplantıda cesur kadınlarla birlikte olmaktan çok mutluyum. Baktığınızda ülke gündemi alt üst, moraller bozuk ama yönümüzü kadınlara dönünce umutlanıyorum, umutlanıyoruz. Tüm dünyada iyi bir şeyler olacaksa kadınlar sayesinde olacak, bunu çok iyi biliyorum. Kadınlar birbirini desteklerse daha güzel günlerin geleceğine yürekten inanıyorum.”
‘İKI KADIN BÜYÜK BIR GÜÇ BIRLIĞI YAPTIK’
MapsisMetal’in ortakları “Türkiye’nin Kadın Girişimcisi” Filiz Akkaş ve Pelin Özkal da etkinlikte birer konuşma yaptı.
Filiz Akkaş, yaptığı konuşmada şunları söyledi: “2014 yılında Pelin ile bir ortaklık kurduk. Her zaman iki kadının birlikte neler başarabileceğinin iyi bir örneğiyiz, büyük bir güç birliği yaptık diyorum. İşini sevmek ve hedef belirlemek çok önemli, hedefi olmayan gemiye bile rüzgar yetişmiyor.”
Pelin Özkal ise şu ifadeleri ekledi: “Bugüne kadar tüm başarılarımızı yaşarken gururlanmayı bir kenara bırakıp, telaş ve tedirginlik duyduk, elimizden geleni yaptık hatta hep daha fazlasına ulaşmaya çalıştık.Çok yönlü olarak kendini geliştirmek sürdürülebilirliği sağlar, her işte olduğu gibi cesaret de çok önemli ama cesaretin altını da eğitimle doldurmak gerekir.”
‘BAŞARIYA ULAŞMAK IÇIN FIKRINIZE INANMANIZ GEREKIYOR’
Defne Pelet girişimiyle “Türkiye’nin Yöresinde Fark Yaratan Kadın Girişimcisi” olan Ayşegül Abacı konuşmasında şunlara değindi:
“Hayatta bazen olumsuzluklarla karşılaştığınız ve karamsarlık duyduğunuz oluyor ama o olumsuzluklar tam tersine insanın kararlılık dönemi oluyor. 2017 yılında işimi resmi olarak kurmadan önce iki yılımı araştırma süreci ile geçirdim. İlk ihracatımızı Finlandiya’ya yaptık. Ürünümüzü bilen değer gösteriyor, 10 ülkeden de temsilcilik talebi aldık. Şu an yeni bir ürün üzerinde de çalışıyorum. Defne atıklarından kedi kumu üretimi yapıyoruz, çok yakında piyasaya sunulacak. Ham maddesi defne olduğu için kokuyu hapsetme özelliği var. Sıkıştırıldığı için sıvı emilimi çok hızlı oluyor. Veterinerler ile çalışması yapıldı, hayvanlar üzerinde hiçbir zararı yok. Hem ısınma sektörü için bir pazar oluşturup hem de evcil hayvanların temel ihtiyacına yönelik hizmet verdiğim için çok mutluyum. Verilen çabalar hiçbir zaman boşa çıkmaz. Ama başarıya ulaşmak için önce sizin fikrinize inanmanız gerekiyor.”
‘TEK BAŞINAYDIM, KAGİDER YARDIMCI OLDU’
Geneon firmasının kurucusu “Türkiye’nin Gelecek Vaat Eden Kadın Girişimcisi” Begüm Esra Aytan ise konuşmasında şunları söyledi:
“Hikâyeme üniversite öğrencisiyken başladım. Moleküler biyoloji ve genetik bölümü okudum. Üniversite son sınıfta plastik atıkların biyoteknolojik olarak geri dönüştürülmesini hedefleyen bir proje yazdım. Üniversiteden mezun olunca kendi şirketimi kurup çalışmaya başladım ve iki senenin sonunda da böyle bir şeyin var olduğunu, üretilebileceğini gördüm. TÜBİTAK beni destekledi, çalışmalar yapmaya başladım. Ayrıca, tekstil atıklarının yeniden kullanılması için biyolojik ve bakteriyel ürünler ürettim, Ben bu yolda tek başınaydım ama KAGİDER bana network, patent ve fikrimizi koruma açısından çok yardımcı oldu. Şu an 4 patent başvurumuz var. Ben de bu yolda benden sonra gelenlere mentörlük etmeye çalışacağım.”
‘ENGELLEYEN OLMAK DEĞIL ENGELLERI KALDIRAN OLMAK GEREKIYOR’
BlindLook uygulamasını hayata geçirerek “Türkiye’nin Kadın Sosyal Girişimcisi” seçilen Sadriye Görece ise şunları ifade etti:
“Görme engelliyim, lise çağına gelene kadar Türkiye’de yaşadım kolay bir hayatım vardı ailem öğretmenlerim ve arkadaşlarım hayatımı her zaman kolaylaştırmak için uğraştılar. Türkiye’de 1 milyon görme engelli yaşıyor, görme engellilerin özgürlük elçisi olma misyonunu edindim. Yaptığım iki uygulama ve çalışmalarımız ile görme engelliler için özgürlük teknolojileri gerçekleştiriyoruz. BlindLook uygulamasını şimdiye kadar 20 bin görme engelli kullandı. Mayıs ayında Türkiye’den Amerika pazarına açılacağız… Erişilebilirlik, bir şirket olarak engelli kitleye sunduğun bir lütuf değil, hizmeti erişilebilir hale getirerek hak iadesinde bulunmuş olmaktır. Girişimci kadınlar için şu tavsiyede bulunabilirim: Yaptığınız işe bıkmadan, yorulmadan devam etmek ve sizi o işe bağlayan bir tutkunun olması gerekir Bir fikrim var deyip altını doldurmazsanız vazgeçmek daha kolay olur. Tutku ile başlayın ve hayal kurun”