İş kadını ile güçlü bir Türkiye’ye ulaşmak vizyonuyla yola çıkan ve yaşamın her kesiminde kadının varoluşunu sağlamak ve güçlendirmek amacıyla yol gösterici olmaya çalışan BUİKAD, ülke ekonomimizin kalkınmasının yolunun ancak bu yolla mümkün olacağına inanıyor. Bu vizyonla projeler oluşturduklarını ifade eden BUİKAD Başkanı Oya Eroğlu, “Kadın istihdamını, kadının ekonomideki yerini, sayısını ve hacmini arttırmak en önemli amaçlarımızdan biri. Tüm projelerimiz bu doğrultuda ilerliyor. Biz pozitif ayrımcılık istemiyoruz, biz her zaman güç dağılımın eşit olmasından yanayız”
PAKETLERDE KADINA DAİR MADDE YOK
Pandemi sürecinde en çok iş kaybının kadınların yer aldığı sektörlerde olduğuna dikkat çeken Başkan Eroğlu, “Türkiye’deki kadın girişimciliği yüzde 9’larda. Kadın istihdamı ise yüzde 27’lerde. Yani bu rakamlar da gösteriyor ki iş dünyasında da kadın erkek eşitliği anlamında iyi yerlerde değiliz. Hizmet sektöründe yüzde 70 oranında kadın istihdamı mevcut. Maalesef pandemi döneminde kadınların iş gücüne katılım sağladığı sektörlerin başında gelen hizmet sektöründe çok ciddi iş gücü kayıpları oldu. İş dünyasının kadın çalışanlarını garantiye almak için ekstra tedbirleri olmalı. Pandemi boyunca sürekli ekonomik paketler açıklandı, yeni normalle birlikte açıklanmaya da devam edecektir diye umuyoruz ama maalesef bu paketlerde kadınlarla ilgili hiçbir madde yok. Bir de ülkemizde kayıt dışı kadın çalışan oranı da çok yüksek. Kadınlar pandemi döneminden en çok etkilenen kesim oldu diyebiliriz.” ifadelerini kullandı.
KADINDAN ALMALI MEMLEKET KAZANMALI
BUİKAD’ın yaptığı projelerle kadın istihdamına katkı sağladığına değinen Başkan Eroğlu, “Noktalama projemizi çok önemsiyoruz. Bu yıl 11’incisini gerçekleştirdik. Şehrimizdeki üniversitelerin 3. ve 4. sınıflarında okuyan kız öğrencilerimize, gönüllü BUİKAD üyeleri eşleşiyorlar ve onlara kariyer koçluğu yapıyorlar. Bunun içine CV hazırlamadan, itibar yönetimine kadar 16 adet hap eğitim de ilave ettik. Bu projeyle şu ana kadar 436 kız öğrencimizin hayatına dokunduk. Ve bu arkadaşlarımızın yüzde 60’ı da şu an iş hayatında aktif bir şekilde çalışıyor. Pandemiden hemen önce İş Yaşamında Başarılı Kadınlar Ödül Törenimizi yaptık. Burada da 7 kategoride Vegabet başarılı olan kadınlara ödüllerimizi verdik. Bunun dışında yine çok önemsediğimiz 3 adet Avrupa Birliği projemiz var. Bunları Bursa Valiliği, Bursa SGK İl Müdürlüğü ve KAGİDER ile birlikte yürüttük. Burada da amaç kadın girişimciliğini arttırmaktı. KAGİDER ile yönettiğimiz projede, Ticaretinkadınları diye bir portal var. Buraya kayıt olan iş kadınları birbirleriyle ticaret yapıyorlar. İş kadınlarımız buraya üye olursa ‘Kadından almalı memleket kazanmalı’ mottomuzla hareket etmiş olacağız” dedi.
İş dünyasında yer almak isteyen kadınlara da seslenen Eroğlu, “Öncelikle cesaretli ve özgüvenli olsunlar. Güçlü kadınla güçlü Türkiye’ye ulaşılır. Dolayısıyla kadınlar kendi içlerindeki gücün de farkına vararak hareket etsinler” diyerek sözlerini tamamladı.
EMEĞİN CİNSİYETİ OLMAZ
Toplumsal cinsiyet eşitsizliği, kadın istihdamı ve kadın girişimciliği açısından ülke olarak iyi yerlerde olmadığımızı da söyleyen Başkan Oya Eroğlu, “OECD ülkeleri arasında kadının ekonomideki yeri açısından son sıralarda yer alıyoruz. Bir de toplumsal cinsiyet eşitliği var ki onda tamamen son sıradayız. Biz emeğin cinsiyeti olmadığına inanıyoruz. İşin, kadını veya erkeği olmaz. Zaten toplumsal cinsiyet dediğimiz şey kadın sorunu değildir. Daha çok zarar gördüğümüz için daha fazla dillendiriyoruz belki ama bu bir toplumsal, kültürel ve ekonomik sorundur. Kadınlar ekonomide ne kadar erkeklerle eşit oranda yer alırsa ekonomimiz dolayısıyla ülkemiz kazanacak. Eşitliğe giden yol da erkeklerin bunu anlaması ve elini taşın altına koymasından geçiyor” diye konuştu.